TEMAER
AKTUEL UDSTILLING
AFVIKLEDE UDSTILLINGER
UDSTILLINGSSTEDER
HISTORISKE FORENINGER
ARKIVER
DIGTEKONKURRENCE
DILEMMASPIL
FOREDRAG

Udstillinger-temaer

Tøjet der blev væk

Tøjet er blevet væk på flere måder.

Dels er der blevet mindre og mindre af det. Når man i en tekst fra 1952 læser spørgsmålet: "Kan det blive mindre?" møntet på kvindernes undertøj, så må vi i dag svare at: ja, det kunne det godt.

Dels er der typer af tøj, som helt er forsvundet eller kun bruges i meget begrænset omfang eller i anden sammenhæng. Eksempelvis de åbne underbukser til kvinder, så det var nemmere for dem at tisse uden at skulle have tøjet af, når de var i marken eller i de kolde aftener ude på dasset. Eller forklædet, som var en fast del af husmoderens påklædning.

Tøjet der blev væk er i fokus i Struer Museums særudstilling af samme navn. Der er tøj på giner, på tørresnoren, i skuffer og på film.

foto1
foto2

Der er sket meget med tøjet i de sidste 150 år. Forskellige hensyn til hygiejne, arbejde og anstændighed har sammen med moden dikteret folks udseende. En gang måtte man nærmest ikke kunne se, at kvinden var et tobenet væsen, men samtidig sov man nøgen flere i samme seng, og kunne finde på at klæde sig af foran andre i stuen. Det er bestemt ikke entydigt, at blufærdigheden kun er blevet mindre. Alligevel går man fra udstillingen med en vis taknemmelighed - ikke mindst som kvinde - over at man ikke skulle leve op til datidens krav. Korsettet og de mange lag skørter ville de færreste kvinder nok føle sig tilpas i dag, selvom det selvfølgelig er interessant, at man kunne lade tøjet forme kroppen i stedet for at lade den forme i fitnesscentre og på løbe stier.

 

I udstillingen på Struer Museum er tøjet smukt sat op i kronologisk orden fra kjolen, der var sort, stram og ubekvem i begyndelsen af nittenhundredetallet til den farverige batikkjole fra starten af halvfjerdserne, der højest strammede de rigtige steder. De fleste vil kunne finde noget, de genkender fra deres egen barndom og ungdom, eller som de kan huske bedstemor eller bedstefar gik rundt i.

Til udstillingen er der produceret en ti-minutters "dobbelt"film, hvor en model viser en del af tøjet frem, så man eksempelvis kan se udviklingen i undertøjets historie fra særken til i dag. Endelig kan man i modemagasinernes sider finde modens gradvise udvikling gennem de sidste 100 år og helt frem til det tøj, som gæsten i udstillingen selv har på.

 

foto3

Et hjørne af udstillingen i Struer er helliget den lokale tøjproduktion, mere konkret Lykke Refsgaard, en lokal virksomhed der producerer sportstøj og især badetøj.

 

Udstillingen kan opleves fra d. 1. april til d. 3. juli 2011.