TEMAER
AKTUEL UDSTILLING
AFVIKLEDE UDSTILLINGER
UDSTILLINGSSTEDER
HISTORISKE FORENINGER
ARKIVER
DIGTEKONKURRENCE
DILEMMASPIL
FOREDRAG

Udstillinger-temaer

Danske tsunamier og stormfloder

Foredrag den 8. oktober 2013 kl. 19.30

carlo

Carlo Sørensen arbejder til daglig som senior kysttekniker og naturvejleder på Kystdirektoratet i Lemvig. Han har en baggrund som naturgeograf fra Københavns Universitet med speciale inden for kystdynamik - hvordan bølger og strømme former og omformer kysterne. Siden 2006 har han været ansat på Kystdirektoratet. Her har meget af Carlos tid været anvendt til undersøgelser af og udviklingsprojekter omkring kysterosion, oversvømmelser og klimaændringer.

Naturens værk - tsunamier

Foredraget vil indledningsvis se på en tsunamis dannelse, dens natur og på, hvordan tsunamier kan være så altødelæggende. Der gives eksempler på historiske tsunamier og deres dannelse og på, hvordan en tsunami, der kunne ramme Danmark, er skabt.

Med udgangspunkt i Struer Museums særudstilling 'TSUNAMI - Hvis tsunamien rammer Danmark?' diskuteres sandsynligheder for, at en ødelæggende tsunami rammer danske kyster. Er det noget, vi behøver at frygte? Hvordan er danskernes opfattelse af risikoen for at bliver ramt af en tsunami, en oversvømmelse under stormflod eller en anden naturkatastrofe?

Naturen er vidunderlig og foranderlig, og det er fascinerende at opleve til naturkræfterne, når de folder sig ud. Herhjemme kan det kan være på en tur på stranden i stormvejr eller et kraftigt tordenvejr, der folder sig ud med bulder og brag. Det også være isbjerge, der brækker af en gletsjer, et farvestrålende vulkanudbrud, et kæmpe jordskred, et asteroidenedslag eller et jordskælv, når man kigger ud over landets grænser. Langs med Verdens kyster er tsunamier det nok mest kraftfulde og spektakulære naturfænomen. Naturprocesser, når de er bedst! - Og værst, for kendsgerningen er, at naturkræfter hvert år koster mange menneskeliv. Så taler vi om naturkatastrofer i stedet.

Tsunamier er bølger dannet ved jordskælv eller andre hændelser som for eksempel meteornedslag eller store undersøiske stenskred. Bølgerne kan rejse tusindvis af kilometer over oceanerne og skabe store ødelæggelser, når de rammer kysten.

Pris for foredrag er 25 kr. for medlemmer og 50 kr. for alle andre.