Velkommen til Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum

På Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum fortæller vi historien om banens store betydning for Struer og det omkringliggende område. Ved DSBs gamle Godsekspedition ved baneterrænet i Struer – hvor vi hører hjemme – kan du opleve vores store samling af lokomotiver, vogne og jernbaneeffekter samt gå på opdagelse i fotos og arkivalier fra hele Midt- og Vestjylland.

Jernbaneknudepunktet
Jernbanen spiller hovedrollen i Struer historie i årerne omkring 1900. På museet kan man se nærmere på jernbanehistoriens spæde begyndelse, da De Jysk-Fynske Jernbaners lokomotiv nr. 9 trak det første tog til Struer i 1865.

Store planer
I 1860'erne var Struer udset til at blive hele Danmarks havn for den nye landbrugseksport til England. Havnen fra 1856 blev udvidet med et større bassin til dampskibe, og den lille ladeplads fik en stor flot station.

Uniformsbyen
Struer blev ikke centrum for udlandshandelen, men flere strækninger kom til, og med jernbanen kom der fart i Struers udvikling fra Limfjordsflække til købstad. Omkring 1920 var distriktsbygningen i Jyllandsgade centrum for en tredjedel af det danske jernbanenet, og i folkemunde – det var dengang der hørte en flot uniform med stiv kasket til at arbejde ved jernbanen – gik Struer under navnet 'Uniformsbyen'.

Hjælp os med at redde lokomotiver og vogne i det barske vestjyske klima
Struer Kommune har i 2020 afsat 1.438.000 kr. til vores hal-projekt. 

Kommunens bevilling vil dække den smalle del af bygningen forrest på tegningen, og vi håber med hjælp fra fonde, virksomheder og private at kunne bygge en del af den bredere del af bygningen også.

Læs mere i Dagbladet https://dagbladet-holstebro-struer.dk/artikel/nu-kan-alle-yde-et-bidrag-til-at-f%C3%A5-jernbanemuseets-klenodier-under-tag

No tags selected