Buchholtz' hus

(Buchholtz' hus er åbent for gæster, men under løbende renovering. Vi undskylder derfor på forhånd, hvis det roder i og omkring huset. Der kan forekomme nedlukninger af rum i huset afhængigt af, hvad der bliver arbejdet på. Renoveringen kan også påvirke oplevelsen af soundscapet i bygningen)

Forfatteren Johannes Buchholtz' hus er en kronjuvel i Struer Museums samling. Den smukke og særprægede villa fra 1911 rummer et af Danmarks bedst bevarede interiører fra 1920'erne og 1930'erne, og den er samtidig et originalt og smukt kunstnerhjem.

Johannes Buchholtz
Johannes Buchholtz kom til Struer i 1902, hvor han som trafikassistent fik arbejde ved Statsbanerne. I 1908 blev han gift med Olga, og i 1911 flyttede de ind i et nyopført hus, som de selv havde tegnet i alle detaljer.

I 1915 indledte Johannes Buchholtz et betydeligt forfatterskab med romanen 'Egholms Gud', og i de følgende år fulgte bog på bog. I 1924 kunne han opgive arbejdet ved jernbanen, og indtil sin død i 1940 var Johannes Buchholtz en af Danmarks mest læste romanforfattere. Da Olga døde i 1957 blev huset en del af Struer Museum, og det kan i dag opleves af museets gæster.

Snurrepiberier
Huset er fyldt med vidnesbyrd om de hyppige besøg af kunstnere og forfattere, og overalt i det særprægede hus bemærker man Buchholtz' store kærlighed til gamle møbler, ure og sjove påfund. Alt er indrammet af den karakteristiske blå vægfarve.

Et samlingssted
Olga og Johannes Buchholtz gæstfrie hjem var et populært samlingssted især for Limfjordsegnens digtere. Jeppe Aakjær, Thøger Larsen, Johan Skjoldborg og Johannes V. Jensen, men også Piet Hein, Liva Weel, Axel Salto, Sigurd Svane og mange andre kunstnere kom på besøg hos Buchholtz.

Lyden af forfatterhjemmet

Johannes og Olga Buchholtz’ gamle hjem fremstår i høj grad originalt, men som gæst oplever man alligevel ikke huset, som det var. Da parret boede i huset, duftede der af hjemmelavet mad, og som gæst blev man budt hjerteligt velkommen af Johannes eller Olga. Indenfor kunne man opleve sang, musik og åbenhjertige diskussioner, og udefra kunne man høre lyden af hestevogne, hønsehold og arbejdet ved jernbanen få hundrede meter væk. Lyden, duften og følelsen er anderledes i dag. 

Sammen med Museum Midtjylland, Museum Skanderborg og CAVI, Aarhus Universitet, har vi på Struer Museum arbejdet med lyd og soundscapes i autentiske bygninger. I den forbindelse har vi skabt og installeret et diskret og dynamisk soundscape i Buchholtz' hus, der formidler livet i forfatterhjemmet i Struer. I huset kan besøgende nu opleve lyden af standurene, der tikker, fuglene, der synger, og Johannes & Olga, der taler sammen. Soundscapet består af et baggrundslag samt en række små og store scenarier. Baggrundslaget består af lyde, som ligner dem, der kunne høres i datidens forfatterhjem, imens scenarierne formidler en række daglige hændelser, der kendetegnede livet i hjemmet. 

Lyden stammer fra 28 højttalere fordelt i stueetagen og på første sal, der alle er placeret uden for gæstens synsvidde. Hermed understøtter soundscapet den autentiske oplevelse af forfatterhjemmet uden at ødelægge dets visuelle udtryk.

Læs mere om projektet her. Projektet er støttet af VELUX-fonden.  

© Struer Museum • Søndergade 23 • 7600 Struer • Tlf. 97 85 13 11

https://da-dk.facebook.com/Struer-Museum-118625741934/