Planter og mennesker i Struers haver

(7. august til 29. august 2021)

Kender du det, at tiden kan stå stille et øjeblik, når din yndlingsplante springer ud og dufter fantastisk? Har du en plante, som minder dig om et nært familiemedlem? Kan du godt lide at tale om din have eller planterne i den?

… er bare noget af det, vi spørger om i Struer Museums nye særudstilling. Med seks forskellige temaer stiller vi skarpt på, hvilke relationer haveejeren kan have til sin have og planterne i den. Du kan også gå på opdagelse i Struers havehistorie.

Vores nye særudstilling er transportabel og er bygget op omkring to gammeldags ladcykler, som vi også bruger til at transportere dele af udstillingens indhold med. Vi har skiftet vores sædvanlige museumsgenstande ud med planter og et lille stykke græsplæne. På udvalgte dage transporterer vi udstillingen ud til nogle af de haveejere, som har været med i undersøgelsen. Som besøgende til et havevandringsarrangement får du mulighed for at se udstillingen og opleve en af de haver, der har dannet grundlag for udstillingens temaer. Haveejeren vil vise rundt i haven og bl.a. komme ind på, hvordan de temaer, der er udstillet på cyklerne nær haven, kommer til udtryk i haven. Husk at booke billetter til havevandringerne.

Her kan du opleve udstillingen:

  • 7. august kl. 11-13 hos Bodil og Knud Erik på Præstevej 5, 7600 Struer. 
  • 14. august kl. 10-16 til festivalen SANS i Struer
  • 15. august kl. 14-16 hos Ulla på Bredgade 20, 7600 Struer.
  • 21. august kl. 11-15 ved kolonihaveforeningen Fjordglimt på Vralden, 7600 Struer
  • 29. august kl. 10-12 hos Mette og Vagn på Stadsbjergvej 10 i Fousing, 7600 Struer.

På udvalgte mellemliggende dage kan udstillingen opleves på Struer Museum i museets almindelige åbningstid.

Udstillingen er lavet på baggrund af et forskningsprojekt og er baseret på kildestudier og interviews med haveejere i Struer. I projektet har vi haft et godt samarbejde med Struer Havekreds, som bl.a. har hjulpet os med at finde mange af vores interviewpersoner. Illustrationerne er lavet af Petra H. Svennevig.

Struers projekt om haver er en del af et større etnobotanisk samarbejde mellem fem museer i Nord- og Vestjylland samt Københavns og Aalborg Universiteter. Projektet er støttet af Velux Fonden.

 


 

MADE IN STRUER

(25. maj 2019 til 31. dec. 2019)

Telefoner, øl, kajakker, kaffemaskiner, violiner, parykker, bamser, fjernsynsapparater, møbler, teglsten, cementpulver, lydanlæg, sodavand, bundgarnspæle, fiskekasser, tarteletskaller, farvebånd, brød, fiskekuttere og ure …

… er alle eksempler på, hvad der bliver og gennem tiderne er blevet produceret i Struer Kommune.

Historisk set har Struer altid været en industri- og produktionsby. Da Struer var en ny by i slutningen af 1800-tallet tog initiativrige og arbejdsomme mennesker hertil for at skabe sig en tilværelse. Nye virksomheder tiltrak nye kompetente mennesker.  Virksomhederne har skabt arbejdspladser, men også tegnet byen og formet områdets selvforståelse.

 

MADE IN STRUER

På Struer Museum fortæller vi historien om Struer og omegn, og med udstillingen MADE IN STRUER viser vi, hvad der er blevet produceret i Struer Kommune gennem tiderne. Det gør vi, fordi virksomhederne har haft en meget stor rolle i områdets udvikling, men også fordi vi synes, det er værd at sætte fokus på og være stolte over den mangfoldighed af initiativ og virketrang, som er kendetegnende for Struer.

I udstillingens to afdelinger kan du opleve massevis af forskellige genstande, som er produceret eller udviklet i Struer Kommune. God fornøjelse!


 

 


 

DANISH DESIGN AWARD

(26. maj til 31. dec. 2018)

Danish Design Award er årets store, danske designbegivenhed, som hylder de bedste designs i forskellige kategorier. Det første trofæ blev overrakt ved prisuddelingen i 1965, og for første gang er det nu lykkes at lave en historisk samling, der fokuserer på disse prisbelønnede, danske designs.

Det er derfor nogle af danmarkshistoriens mest anerkendte, kreative kræfter, der er linet op, når Struer Museum fra d. 26. maj - 31. december 2018 danner rammen om en unik særudstilling, der tæller alt fra prisvindende frimærker til banebrydende høreapparater og en Flipper jolle.


Mangfoldigheden i dansk design
Struer Museum har selv valgt udstillingens mere end 100 prisvindende produkter på tværs af kategorier, og det bliver derfor et bredt felt af industrielt og grafisk design, der er i fokus på udstillingen.

Vinderne tæller alt fra møbelklassikere, som vi kender fra hjemmet, men også visionære, grafiske koncepter, der har skabt værdi for både virksomheder og forbrugere. Derfor vil det være samme mangfoldighed i dansk designhistorie, man kan opleve på udstillingen.

Man kan også blive klogere på, hvorfor netop disse produkter blev udråbt som vindere, da juryens udtalelser er en integreret del af samlingen.


B&O-fjernsynet får flot selskab
Vinderne af designprisen har igennem årene været klassikere, som moderne feinschmeckere fortsat investerer i, når boligen anno 2018 skal gøres ekstra attraktivt. Det vil derfor være muligt at opleve udødelige designklassikere som Nanna Ditzels Trinidad stol, B&O's eksklusive elektronik og Volas eftertragtede armaturer, som vandt i 1969, men som den dag i dag fortsat er en eftertragtet designervare i moderne hjem.

Struer Museum, der i forvejen huser en fast B&O-samling, suppleres derfor nu med andre store klassikere, som kendetegner dansk design, når det er bedst.