Oplev fortællingen om Æ SKAWMAND på Useeum-app

AudioMove-oplevelsen Æ SKAWMAND er en personlig fortælling i 3d-lyd om Æ Skawmand, der kom til Oddesund med et skab, som han placerede i et krat ved vandet. Her boede han i skabet og levede i pagt med naturen.

Æ Skawmand
I 1914 slog Christian Vandet Jørgensen sig ned på stranden ved Serup på Thyholm. Han var ankommet med færgen fra Oddesund Syd og var uforstyrret gået nordpå med en trillebør, hvorpå der lå et stort skab. Skabet brugte Christian Vandet Jørgensen som sit hjem. Når det var på højkant, kunne han sidde i det eller stå og lave mad, når det blev lagt ned kunne han ligge og sove. Deraf kom navnet Æ Skawmand.

Æ Skawmand flyttede i 1917 sit skab til Oddesund, hvor han slog sig ned ud til Nissum bredning og med udsigt over Toftum Bjerge. Han ville gerne tale med folk, når de kom forbi. Det var imidlertid meget sjældent, at det lykkedes nogen at invitere ham til spisning. Når det skete, stod han uden for og spiste igennem et åbent vindue. ”I alle de år jeg har boet her, har jeg aldrig overskredet en anden mands dørtærskel”, sagde eneboeren mange år senere.

Efter at have boet i skabet i en del år, fik Æ Skawmand et skur. Han gravede en meter ned i jorden og byggede skuret af tømmer, strandingsgods, gamle pandeplader, lyngtørv og tang. I skuret var der plads til hans kære skab, et lille bord og en stol. Han fik senere en hylde, hvor han lagde småsten, rav, ilanddrevne badehætter, elektriske pærer og andre mærkværdigheder, som han med stolthed fremviste for de sjældne besøgende.

“Jeg er lykkelig”, sagde Æ Skawmand. “Det er man vel, når man glæder sig over hver dag, der kommer, når man kan glæde sig over naturen herude, og når man ingen sorger eller bekymringer har.” Skuret var lunt, fyrrekrattet uden for fungerede udmærket som toilet og Nissum Bredning var et storslået badeværelse. Hvad mere kunne Æ Skawmand ønske sig?

Æ Skawmand blev 77 år og døde i 1956. Hvorfor foretrak han livet i skuret? Direkte adspurgt var det undvigende svar: “Måske kiggede jeg for dybt i et par pigeøjne, eller måske kiggede jeg for dybt i et glas.”

Lydvandringen
3D-lyddesignet er anvendt passende steder i værket og er skabt ved brug af binaural optageteknik, hvor mikrofoner placeres i skuespillernes ører eller i et dummy-head.

Oplevelsen knytter bånd til den unikke 3D-lydforestilling HUMAN NATURE, der spillede på Teater Katapult i Aarhus, som en del af Aarhus 2017 – ’Europæisk Kulturhovedstad’. Æ SKAWMAND er dog en selvstændig oplevelse, så man behøver på ingen måde at have set forestillingen.

Lyt til Æ SKAWMAND på Useeum
For at lytte til Æ SKAWMAND skal du downloade app’en Useeum til din telefon. Useeum er en platform, som giver dig adgang til en lang række historier og oplevelser på landets museer, oplevelsescentre, naturparker og lignende.

Husk at medbringe høretelefoner og en telefon med adgang til internettet eller download guiden på forhånd. Guiden downloades ved at trykke på downloadsymbolet ved guidens titel på profilens forside.

Lydværket varer ca. 42 minutter, men afhængigt af ens eget tempo kan hele spadsereturen tage op til ca. en time.