Velkommen til Thyholm Egnsmuseum

Apotekergården i Søndbjerg
Thyholm Egnsmuseum består af 5 bygninger i en klynge. Det var stedets sidste ejer Kresten Rusbjerg (1918-2010), der navngav det Apotekergården.

Hovedbygningens alder er angivet til 1664 – men er måske lidt ældre. Gården var oprindelig fæstegård under Ørum Slot. Den rummer en komplet udstyret og møbleret bolig, der illustrerer et bedre stillet hjem omkring 1900-tallet. Herudover er der i tre særskilte lokaler, apotek, Hvidbjerg banks direktionslokale fra 1912 og Uglev telefoncentral. På loftet over hovedbygningen ser vi Hvidbjerg sygehus´ fødestue.

Avlsbygningen er udstillingsareal for mange tidligere håndværk.

Laden er delt i to storrum og rummer en landbrugsudstilling og en radio/TV-udstilling.

Skolehuset – fritliggende – er opført i 1997 som kopiopførelse af Søndbjergs første skole, som lå her fra 1741 til 1830.

Museumsbutikken er indrettet i Kresten Rusbjergs aftægtsbolig. På loftet over boligen havde Kresten sit atelier, som nu bruges til skiftende særudstillinger. På loftet findes også et mødelokale, der bl.a. kan bruges som kaffestue for selskaber. Der er trappelift til 1. sal.

Wilsehaven blev i 2013 anlagt som historisk barokhave til ære for præst, professor og oplysningsmand Jacob Nicolai Wilse, der voksede op i Søndbjerg.